top of page
  • Снимка на автора102 ОУ

Работно посещение в гр. Загреб

В периода 03–06 юни 2024 г. делегация, водена от директора на 102 ОУ Румяна Здравкова заедно с учителите по хърватски език - Тина Гълъбова и Стоян Шапаров, придружени от Людмила Иванова - председател и Костадинка Инкова - секретар на НЧ "Отец Паисий" в гр. Нови Искър, осъществиха планирано работно посещение в гр. Загреб.


Посещението и наситената работна програма бяха организирани с активното съдействие на Посолството в Загреб в лицето на посланика Ива Крулева и съветника Стоян Станкулов.


Делегацията се срещна с директора на ОУ "Григор Витез" Влатка Ковач и екип. Проведен беше разговор относно предходните им съвместни дейности и планиране на бъдещи проекти, включително по програма Еразъм и проекта еTwinning. Плановете за бъдеща съвместна дейност бяха официализирани с подписването на договор за сътрудничество между двете учебни заведения.


На 5 юни делегацията от 102 ОУ бе приета от посланик Ива Крулева. Специално внимание посланик Крулева отдели на посещението на хърватския външен министър Гърлич Радман в 102 ОУ. След като се запозна с плановете на училището за включването по програма Еразъм, с постигнатите договорености с хърватското училище и дългогодишното сътрудничество с училището в Кащел Нови посланик Крулева изрази готовност за съдействие от страна на посолството.


Друга ползотворна среща, на която присъстваха директорът на Българско неделно училище "Иван Вазов" - Иглика Касабова, главният редактор на двуезичното списание "Родна реч" - Диана Гласнова и председателят на общността на българите в Р Хърватия - Рашко Иванов, се проведе в българския културен център в град Загреб. В изчерпателен разговор домакините разказаха за интересните и дългогодишни отношения между двете страни. Бяха набелязани конкретни дейности от общ интерес, включително и публикации на ученици и преподаватели от 102 ОУ в списание "Родна реч". В срещата участваше и бившият хърватски посланик Лйерка Алайбек.


Работното посещение беше изключително ползотворно за участниците и е още една стъпка в сближаването на двата приятелски славянски народи.


0 коментара

Comments


bottom of page