top of page
  • Снимка на автора102 ОУ

Обмяна на опит с училища от Република Сърбия

Актуализирано: 2.11.2023 г.

На 30 и 31 октомври 2023 г. учители от 102 ОУ „Панайот Волов“ посетиха училища в Р. Сърбия с цел обмяна на опит. Пътуването беше организирано със съдействието на Посолството на Р. Сърбия в България и лично на посланика Н. Пр. доц. д-р Желко Йович, за което поднасяме своите искрени благодарности. От страна на 102 ОУ организацията бе осъществена от директора на училището Румяна Здравкова, както и от учителите по южнославянски езици Тина Гълъбова и Стоян Шапаров.

През първия ден учителите от 102 ОУ бяха посрещнати топло от директора на ОУ „Христо Ботев“ в гр. Цариброд /Димитровград/ г-жа Милена Ставров. Тя разказа интересни факти от историята на училището, разведе учителите из училищната сграда и обясни как в образователната институция вече повече от 100 години се пази българският дух. В населения предимно с етнически българи град запазването на българското самосъзнание е изключително важно, за да не бъде прекъсвана връзката с България, българския език, историческата памет и културната идентичност.

На втория ден от квалификацията беше посетено ОУ „Вук Караджич“ в гр. Пирот. Там учителите от 102 ОУ бяха приветствани от областния управител на Пирот г-жа Драгана Тончич и директора г-н Тугомир Цветкович. Училището е най-голямото в града и образова повече от 1000 ученици. Любезните домакини разказаха за 200-годишната история на школото и представиха иновативните образователни практики, които се прилагат там.

Педагозите от 102 ОУ се обогатиха с идеи от добрите методики на преподаване в посетените училища, които ще приложат в работата си. Посещението откри нови хоризонти за сътрудничество в международен план, което от години е приоритет за училището.0 коментара

Comments


bottom of page